МОМЕНТИ ОТ ЦЕРЕМОНИИТЕ ПО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 119 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

МОМЕНТИ ОТ ЦЕРЕМОНИИТЕ ПО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 119 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА  ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

МОМЕНТИ ОТ ЦЕРЕМОНИИТЕ ПО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 119 ГОДИНИ ОТ ИЗБУХВАНЕТО НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Цветя положиха деца, участващи в заниманията по интереси през лятната ваканция, организирани от Община Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. 

Благоевградската общественост отбеляза 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. В двора на православния храм „Въведение Богородично“ беше отслужена панихида в памет на загиналите герои. Непосредствено след това, в знак на признателност, бяха положени цветя на мемориала на Делчевия род, както и пред паметника на българския революционер, водач и идеолог Гоце Делчев. Цветя бяха положени и пред бюст-паметника на Ичко Бойчев, а със сведени чела бе отдадена и почит пред паметника на Ильо Войвода.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август 1903 г. в Османската империя, като обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в Национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.