Националният празник „За хляба наш…“ започна в Благоевград, кметът Илко Стоянов връчи отличия на част от победителите

Благоевград стана за поредна година домакин на Националния ученически празник „За хляба наш…“. По традиция фестивалът започна с кратка музикална програма и освещаване на хляба от свещеници от църквата „Въведение Богородично“.

В „За хляба наш…“ тази година се включиха над 1000 ученици от 14 области на България. 24-ото издание на конкурса беше официално открито от кмета на Благоевград Илко Стоянов, който приветства участниците и гостите.

„Радвам се, че Благоевград е домакин на това събитие. Благодаря на учителите и участниците, които се включиха с желание и ентусиазъм в прекрасния празник „За хляба наш…“, защото българските традиции и обичаи са ни съхранили като народ. Пожелавам ви да продължавате да творите и да осъществявате мечтите си“, каза Илко Стоянов и връчи отличия на победителите в категория „Научна разработка“.

Сред официалните гости на площад „Народни будители“ присъстваха още Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград, Силвия Домозетска, директор „Дирекция култура, спорт и туризъм“ и Богдана Костадинова, директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Те също наградиха отличили се в различни категории участници.

Конкурсът продължи два дни. Първият ден стартира със защита на научните разработки, където тази година конкуренцията бе жестока. За втория ден от програма организаторите бяха подготвили богата програма, която започна с представяне на ритуали, песни и танци, свързани с хляба и завърши с награждаване на победителите в останалите раздели.

XXIV Национален ученически празник „За хляба наш…“ се организира със съдействието на Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РУО-Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Similar Posts