Тържествен парад на училищата постави началото на честванията по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, писменост и култура, на славянската книжовност и празник на Благоевград.

Ученици заедно със свои учители дефилираха през площад „Георги Измирлиев“, като по време на шествието бяха презентирани и постиженията на всяко едно от учебните заведения. Преди да преминат през площадното пространство те образуваха два лъча, единият от тях тръгна от Съдебната палата в Благоевград, предвождан от Детско-юношески духов оркестър към ЦЛТРДБ, а другият от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, начело на който бяха музикантите от Биг Бенд – Благоевград.

Програмата продължи с мащабен концерт с богат и разнообразен репертоар, в който участие взеха местни творци и благоевградски надежди. Преди него жителите и гостите на града бяха поздравени от кмета Илко Стоянов, който подчерта значимостта на делото на светите братя Кирил и Методий, техните ученици и продължители на мисията.

„Днес е най-хубавият български празник. Днес е ден, в който изпитваме особена гордост, защото с образование, с култура и с духовност българите достигат до уникални висоти. И днес България не е на три морета, днес България е на седем континента. Имаме с какво да се гордеем. Поклон пред просветителите, записали имената си в историята на Родината ни, поклон пред всички, които продължават мисията им и днес“, каза в част от приветствието си кметът Стоянов.

В празничния концерт участие взеха участие и възпитаници на школа по балет „Кроазе“ към ЦЛТРДБ, както и ученици от Общински младежки парламент. Те имаха възможността да застанат на голямата сцена до кмета на Благоевград в знак на подкрепа на младите хора в Общината ни.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Радослав Тасков, Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, Симона Митова, директор „Образование, културни и образователни дейци, общественици и граждани.

Similar Posts