Благоевград отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски. С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 186 години от рождението на Васил Левски. Глава пред бюст-паметника на Апостола на свободата сведоха кметът Илко Стоянов, ученици, деца от детски заведения, представители на институции, общественици и граждани. В церемонията взе участие и Почетният караул на 3-то Бригадно командване, с командир полк. Митко Балтов.

На едноименния пл. „Васил Левски“ Карина и Йоанна, възпитаници на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, представиха художествено-творческа програма, бяха припомнени и знакови моменти от живота и делото на Дякона.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е роден на днешната дата през 1837 година в Карлово. Левски е национален герой, идеолог и организатор на Българския революционен централен комитет.

Васил Левски е радетел за чиста и свята република, борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото.

Жизненият път на Апостола на свободата завършва на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г., когато е обесен.

Similar Posts